Изкуствена трева

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Изкуствената трева е чудесен заместител на истинската трева и причините за това са доста. Тя изглежда много естетично, а в същото време и е необходимо да се губи време в нейната поддръжка – не се нуждае от поливане и косене. И точно затова, напоследък качествената изкуствена трева е търсена не само в озеленяването, но и за аранжиране за закрити пространства, спортни площадки, футболни игрища и други.

Зелена изкуствена трева - свойства

Зеленото покритие изглежда най-естествено, защото имитира естествената трева. Въпреки това, ако желаете, има опции и за изкуствени треви, оцветени в други цветове.

Предимствата на висококачествената изкуствена трева за декорация са безспорни:

 • Тя не пожълтява и не се оцветява, без значение от сезона
 • Не образува локви при дъжд, затова е подходяща за спортни игрища
 • Изкуствената трева не се различава на външен вид от естествената
 • Има дълъг експлоатационен живот - при внимателно боравене и правилна грижа е 10-15 години
 • Не зависи от атмосферните условия и издържа на всякакви температури
 • Лесна поддръжка - няма нужда от плевене, поливане и косене
 • При малки натоварвания изкуствената трева практически не се нуждае от поддръжка – напълно достатъчно е да се измива веднъж месечно със специална четка

Приложение в градината

Нашата евтина изкуствена трева има представителен външен вид. Веднага можете да си представите колко красива ще изглежда зоната, декорирана с нея. Докато в случай, че решите да засадите естествена тревна покривка, крайният резултат може да не е толкова привлекателен, колкото очаквате. Често пъти се налага  повторно засяване, плевене и полагането на още много грижи, за да изглежда добре естетически.

В същото време, при избор на изкуствен райграс разчитате на простота и бързина на изпълнение на проекта. Няма да е необходимо да изучавате технологията за отглеждане на естествена трева, да купувате необходимата почва, торове, смески и да чакате моравата да порасне.

Красивата изкуствена зелена трева има и дълъг експлоатационен живот. След като сте се запознали веднъж с правилната й инсталация, можете да се възхищавате на покритието много години - производителите на особено висококачествени скъпи покрития понякога им дават гаранция до 15 години. През това време ще спестите и много пари и време от поддръжка.

Инсталацията на изкуствената трева може да се извърши самостоятелно, без участието на специалисти. Тя е способна да се създаде красива морава в райони, където на практика слънчевите лъчи практически не достигат.

Изкуствената повърхност не се замърсява, така че можете да седите или лежите върху нея без постелки. Тя ще ви радва целогодишно, защото запазва своята декоративност през цялата година. Дори през зимата градината ви ще изглежда перфектно.

Подходяща за под

Поръчайте евтина изкуствена трева от нашия магазин, която може да се използва за украса на под на открита тераса или балкон. Ако изберете покритие от изкуствена трева за тераса, зоната веднага ще придобие много луксозен вид. В същото време зеленият цвят ще въздейства успокояващо на очите, ще зарежда с енергия и ще ви улесни в избора на цветова схема за декорация, защото подхожда на всичко.

Какво точно представлява качествената изкуствена трева за двор, тераса, под или други открити и закрити площи?

Изкуствената тревна настилка е тъфтинг влакнеста повърхност, която имитира естествена зелена трева. Влакната могат да се различават по нюанси, дължина и твърдост на тревното покритие - всичко зависи от материала, от който са направени.

Видове

Общо могат да се разграничат три вида изкуствена трева: незапълнена, полузапълнена и запълнена.

Незапълнена

Такава трева е най-красивата украса за всяка повърхност, тя служи по-скоро като по-декоративна опция и в същото време е подходяща за много неща:

 • Различни домашни пространства, като подова настилка на балкон, в детска стая
 • Зона до частен басейн, детска площадка
 • Други домашни зони
 • Украса на гробове
 • Изработка на различни декоративни продукти
 • Може да се използва и на детски и спортни игрища, като голф или минифутбол

Полузапълнена

Тази опция е оптимална за частни открити площи с повишен трафик, като детски и спортни площадки. Полиетиленовият материал, от който е направена моравата, в комбинация с кварцов пясък (или всяка друга засипка), също позволява да се подобрят безопасните свойства на покритието и да се предпазят децата от натъртвания и ожулвания.

Важно е да се има предвид, че и двата вида морава често се различават само по височината на влакната. При оборудването на основата за подобряване на ударопоглъщащите свойства на покритието е възможно да се използват гумени плочки или валцувано гумено покритие като субстрат.

Запълнена

Специално покритие за оборудването на големи спортни съоръжения, като правило, се доставя заедно с работата по оборудването на такова съоръжение. Същността на такова покритие е комбинация от изкуствена трева, гумен гранулат и пясък.

Изкуствената трева е уникална и незаменима повърхност.

Цена

Цената варира според качеството на изработка.

Стандартното покритие се състои от три слоя:

 • Дъно - основата, необходима за целостта и здравината на покритието, както и осигуряване на дренаж на вода
 • Средна част, която допринася за омекотяването и издръжливостта на моравата. В зависимост от вида на покритието, слоят може да се състои само от пясък, смес от пясък и гума от трохи или да отсъства напълно.
 • Горна част - синтетични влакна, които са силно устойчиви на износване и отрицателното влияние на природните фактори. Те могат да бъдат изработени от полипропилен или полиетилен. Покритията, в които влакната са разположени под формата на единични нишки, са най-близки до естествените. Има и клетъчно разположение - такива изкуствени треви се плъзгат много по-малко.

За да минимализирате разходите, може да потърсите изкуствена трева на промоция и така да се снабдите с евтин продукт от високо качество.

Защо си заслужава да я използвате?

 • По-дълъг експлоатационен живот от естествената
 • В ландшафтния дизайн, покритие, което е близко по цвят до естествената трева, изглежда хармонично.
 • Влакната са меки, удобни за сядане, но в същото време да имат определена еластичност, осигуряваща устойчивост на механични натоварвания
 • Изкуственият райграс ще помогне да се скрият проблемните зони на ландшафта.

Някога изкуствената трева ни изглеждаше като лукс, защото се използва като основно покритие за големи спортни събития, показвани във филми във вили на богати хора. Но сега светът се променя и почти всеки може да си позволи красива зелена морава, която ще радва окото през цялата година.

Размери на влакното

Най-често моравата се продава на рула за рязане.

Що се отнася до ролките, те могат да имат ширина от 2 до 4 м, височината на влакното започва от 8 мм и достига 60 мм. Трудно е да се дадат конкретни препоръки относно размера на моравата, така че всеки го избира за собствените си цели.

Колкото по-висока е тревата, толкова по-мека е моравата, но толкова по-голям е рискът от изпадане на влакната. Следователно, за декоративни задачи и при условие на ходене по тревата с обувки, следва да изберете изкуствена трева за вашата тераса, двор или градина с по-късо влакно, за активна употреба - средно, а за създаване на меко покритие за ходене с боси крака - средно или високо.

Грижа за изкуствения райграс

Изкуствената тревна настилка не изисква толкова много усилия и време за поддръжка, колкото естествената, но за да се увеличи нейният експлоатационен живот и ефективност, периодично трябва да се извършват следните действия:

 • Отстраняване на големи и средни отпадъци от повърхността на моравата с леко гребло. Тревата може да се прахосмуче със средна мощност.
 • Измиване на моравата с маркуч за отстраняване на прах или избърсване с влажна кърпа или метла, ако е използвана за вътрешно покритие.
 • Не трябва да се извършва допълнителна дезинфекция на тревни площи, където играят деца или животни, тъй като дезинфектантът ще остане на повърхността на тревата за дълго време и може да попадне върху уязвими участъци от кожата.
 • Допълнително осигуряване на изтичането на водата, ако дренажната система е била нарушена;
 • При недостатъчна изолация на почвата плевелите могат да покълнат и трябва да се отстранят
 • Системна поправка повредените зони, за да се избегне увеличаване на разкъсването.