Мрежи за туи

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Има две добри причини да създадем убежища за нашите вечнозелени растения: защита от слънце и защита от замръзване. И в двата случая се получава пожълтяване и окапване на игличките. 

Много е важно да укрепите короната на туите преди да падне сняг, тъй като дори не много дебел слой мокър сняг е непреодолима тежест за тънките им клони. Дори ако клоните не се счупят, те могат да променят формата си, следователно растението ще загуби своя декоративен ефект. За да избегнете тези проблеми, достатъчно е да ги вържете с въже или мрежа.

Мрежи за туи

Като се има предвид, че дори през зимата процесът на фотосинтеза в иглите не спира (произвежда се хлорофил), предпазните мрежи за туи трябва да пропускат слънчева светлина.

Не трябва да се използва полиетилен, тъй като той не пропуска въздух и създава идеални условия за размножаване на вредни бактерии и гъбички. И това може да убие растението.

Мрежа за туя – каква мрежа е най-подходяща?

В никакъв случай не трябва да използвате целофан или полиетиленово фолио, тъй като то не позволява въздухът да преминава и растението под него може да загине. Както вече споменахме, най-добре е да се използва материал, който пропуска въздуха добре. За да направите това, можете да използвате мрежа.

Среща се в различни плътности, но задължително е дишаща. Така ще увеличите степента на защита, като същевременно ще сте сигурни, че материалът пропуска добре слънчевата светлина. Като подслон за туи и други иглолистни дървета, мрежата ще ви служи повече от една година.

Предпазната мрежа за туи създава ефекта на оранжерия. Тоест, подходяща е за онези растения, които се характеризират с ниска зимна издръжливост за вашия регион. 

Младите туи могат да бъдат засегнати и от слънчевата светлина през зимата. Затова е добре те да бъдат защитени от обедното ярко слънце с естествен или изкуствен параван. Най-добрият вариант би бил полимерна мрежа за туя.