Мрежи против слана

Показани 1 от 3 | 3 (1 Страници)

Защо е необходима мрежа против слана? Някои растения изискват специална защита срещу студените климатични условия. Обикновено тази група включва млади, наскоро засадени видове растения, както и особено чувствителни сортове (земелюбиви и от топлите райони на света). Такива растения се нуждаят от защита срещу замръзване, но и срещу вятър.

Съществува голямо разнообразие от варианти за защита на растенията от студ и замръзване.

Най-чувствителните сортове растения трябва да бъдат изкопани и съхранявани в сухо и хладно, но незамръзващо помещение за зимния период. Разбира се, такава грижа ще се изисква от екзотични растения и многогодишни растения, които не зимуват в земята. Далиите, гладиолите, божурите и грудковите бегонии трябва да бъдат изкопани за зимния период. Можете да ги поставите в кутия с дървени стърготини.

Мрежи против слана

За растенията, които няма как да бъдат преместени, се използват други методи за защита от слана.

Когато избирате материали за защита, не забравяйте, че растенията трябва да могат да „дишат“. Поради това не трябва да се използват фолио и други херметични материали. За да осигурите подходящо ниво на предпазване от замръзване, може да използвате следните опции:

 • Слама
 • Сухи листа
 • Борови кори
 • Мрежа за слана

Кои растения се нуждаят от покривало за слана?

На първо място, трябва да защитите растенията, които:

 • Растат на места, изложени на силни ветрове
 • Младите растения
 • Наскоро засадените растения

По-големите дървета и храсти се пазят само през първите години след засаждането. През следващите години тяхната устойчивост на замръзване се увеличава и нуждата от защита отпада.

За зимата трябва да се покрият и по-малките иглолистни дървета и растения с вечнозелени листа, растящи на слънчеви места. Въпреки че повечето от тях са устойчиви на замръзване, водата се изпарява от повърхността на листата при силна слънчева светлина. В същото време растението не може да поема вода, когато земята е замръзнала. Резултатът е много силно отслабване на растението и дори напълно изсъхване.

Кога да покрием растенията?

Най-добре е да покриете растенията с платно или мрежа против слана след няколко дни упорити студове, така че да се закалят малко. Твърде ранното покриване може да активира растежа на растенията и са податливи на повреди при падане на слана.

Нещо повече, през цялата зима си струва да наблюдавате постоянно състоянието на поставеното покривало против слана и евентуално да подобрите нещо, ако вятърът или снегът са го повредили. През пролетта покривалото започва малко по малко да се маха - като започнете най-напред да правите това деня, но да го поставяте отново през нощта – и така до спиране на студовете.

За защита от замръзване се използва покривало или мрежа за предпазване от слана от различни материали, продукт, който ще намерите при нас на много изгодна цена.

Важно е тези материали да позволяват на растенията да дишат, затова не трябва да се използват фолио и други материали, които не пропускат вода и въздух. Растенията, покрити с тях, ще изпаднат в латентност много по-късно и ще бъдат изложени на риск от болести, прегряване, суша или гниене. Такива защитни мрежи се препоръчват само за саксии.

Когато взимаме решение за избор на покривало срещу слана, не можем да забравим както трайните насаждения, така и едногодишните и двугодишните растения. По-чувствителните към замръзване трайни насаждения, както и тези, които са засадени тази година, трябва да се покрият особено добре. Сухите и изсъхнали стъбла и остатъците от листа се отстраняват само през пролетта, тъй като през зимата те осигуряват допълнителна защита срещу замръзване.

Отстраняват се мъртвите и вдървесинени части от едногодишни и двугодишни растения. Остатъците от растенията, които не са подходящи за компост се изгарят. Двугодишните видове, преди слани, се поливат обилно и се покриват добре с покривало за защита от слани. Подрязвайте и тревите само през пролетта.

Защита на издънки и корони на храсти и дървета

Внезапните промени във времето през късната есен и зимата карат короните на много видове дървета и храсти също да се нуждаят от предпазване.

Прясно засадени и чувствителни видове като рози и всички видове средиземноморски храсти са особено уязвими на колебания в живака. Те трябва да се пазят от слана през нощта, слънце през деня и силни ветрове.

За да ги предпазите от мразовити ветрове и изсушаващо зимно слънце, трябва:

 • Внимателно завържете младите филизи на короната на растението заедно.
 • Да поставите върху него качулка от полар или чул.
 • Ако има проблем с подходяща качулка за голямо дърво, короната може да се увие с агротекстилна лента или друга изолационна тъкан. И в този случай изолацията трябва да бъде осигурена срещу хлъзгане.
 • Можете да използвате цветни или щамповани торби или качулки и по този начин да организирате декоративна защита на короните. Те ще служат допълнително като украшение.

Защитни мрежи от нетъкан агротекстил

Нетъканият агротекстил е един от най-популярните и ефективни материали, които предпазват растенията от замръзване. Зимен агротекстил е материал с дебелина 50гр. Той е перфектен за покриване на много растения. Растенията в саксии също могат да бъдат идеално защитени с агротекстил - надземната част просто се увива и завързва с връв.

Саксиите могат да се увият с фолио или полистирол, за да се предпази кореновата система. Белият агротекстил, който също ще осигури необходимото количество светлина, е идеалният избор за рододендрони или чемшири.

Нетъкан агротекстил може да се използва и за покриване на храсти. В основата също си струва да направите могила от кора или пръст, която ще осигури допълнителна защита на кореновата система.

Засенчваща мрежа

Засенчващата мрежа е подходяща за покриване на ниски и увивни растения. Мрежата обикновено се нарича плетена тъкан. Изработена е от специализирано PP фолио. Това е плътна тъкан, подходяща за вечнозелени растения, предпазвайки ги от силни, мразовити ветрове, както и от прекомерна слънчева светлина.

За защита на леглата с ниски растения от замръзване е подходящ тънък филм. Може да се нанася на два слоя. Недостатъците на този материал също са натрупването на кондензат и бързото износване. Плюсове те са добра еластичност, лекота и бързина на почистване през пролетта.

След натрупването му със земя е възможно да се покрият многогодишни сортове ягоди, грудки, останали в земята, цветни храсти, нарязани не по-високи от 15 сантиметра с нетвърдо стъбло. Но не можете да покриете парче рози с него - ще се разкъса.

Подсиленото фолио е подходящо за защита от сняг и вятър на рози, жасмин, грозде. То е плътно, издръжливо и поддържа формата си. Материята е универсална.

Добро решение са мрежите Кавъргрийн, която успешно защитава насажденията от слана и студ.

А сега нека да споменем и друг важен фактор при избора на покривало за слана – неговата цена.

При нас можете да намерите разнообразие от опции, затова разгледайте предложенията ни за покривало против слана на супер цени.