Мрежи против плевели

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Плевелите в зеленчуковата, овощната или цветна градина причиняват много проблеми - отнемат вода и хранителни вещества от култивираните растения, също така са и носители на болести и вредители. Но можете лесно се отървете от тях, ако покриете мястото със специален покривен материал - мрежа против плевели.

Мрежите за борба с плевели обикновено са черни, но някои производители произвеждат кафяви. Те също се различават по плътност. За защита на градината и зеленчуковата градина се използва мрежа срещу плевели с плътност 60 г / кв. м. За двора, пътеките, вътрешните дворове и техническите зони е по-добре да използвате по-плътни мрежи - 80, 100 или 150 г / кв. м.

Има мрежи против плевели от нетъкан покривен материал с плътност 150 гр/кв. m - такива нетъкани мрежи се наричат геотекстил. Съдържат рециклирани полипропиленови влакна.

Те се използват широко в ландшафтния дизайн - полагат се за защита срещу плевели на места с високо натоварване на почвата. Например, под тротоарни плочи, зони за барбекю и вътрешен двор, под детски площадки, под малки архитектурни форми и бордюри.

Тези мрежи за борба с плевелите пропускат вода добре - няма да има стагнация на влага след дъжд и през пролетта след топене на снега. Те на 100% предпазват от поникване на плевели, дори многогодишни коренища. И също така материалът е много издръжлив - можете не само да ходите често по него, но дори да карате кола.

Геотекстил на базата на пропиленови влакна се в различни грамажа: 60, 80, 100 и 150 g/m². м. Всички те надеждно предпазват от плевели и пропускат вода добре.

В зависимост от плътността си, мрежата за борба с плевелите в градината има различно предназначение:

  • 60 г/ кв.м - за подслон на легла, околостволови кръгове от дървета и храсти, създаване на алпийски пързалки и алпинеуми.
  • 80 г/кв.м - за създаване на алпийски пързалки, алпинеуми, като основа за тротоарни плочи за градински пътеки.
  • 100 г/ кв.м - като основа за тротоарни плочи за градински пътеки с висок трафик, за защита на склоновете на дерета и дренажни канавки, за вътрешни дворове и барбекю и зони за барбекю.
  • 150 г/ кв.м - като основа за строителство, за пътища на обекта, за подреждане на технически площадки и полагане на бордюри.

Качествената мрежа против трева перфектно защитава всяка площ от плевели, пропуска вода добре - няма да има стагнация на влага. Можете да я използвате в градината за покриване на леглата, в градината, за подреждане на алпинеуми. Може да се постави като основа за изграждане на пътеки, паркинги, детски площадки, вътрешни дворове, места за отдих или под барбекю.

Покривалото от нетъкан текстил с плътност 60 гр/кв. м. е отлично решение за борба с плевели и трева в градината, зеленчуковата градина и цветните лехи. То добре пропуска вода в почвата и я задържа там за дълго време - предотвратява изпарението. Почвата под него запазва пореста структура, не изсъхва и на повърхността не се образува кора.

През пролетта леглата, покрити с такова платно, се затоплят 2 седмици по-рано, така че можете да засадите разсад по-рано - още в средата на април (под покритие).

Тя предпазва от контакт на растенията и културите с почвата, което означава, че намалява риска от инфекция с гъбични заболявания - това важи особено за домати, които са силно засегнати от късна болест и краставици, страдащи от брашнеста мана.

Полипропиленов нетъкан текстил с плътност 60 гр/кв. м. е с основна функция да предпазва мястото от плевели и да задържа влагата в почвата. Подходящ е за градини, зеленчукови градини и цветни лехи.

През пролетта почвата под този материал се затопля 2 седмици по-бързо, отколкото без него - можете да засадите разсад по-рано. Предпазва добре растенията от болести - почвата, съдържаща патогени, не попада върху растенията и плодовете по време на поливане и по време на дъждове.

Как да изберем мрежа против плевели на изгодна цена

Всички нетъкани материали са еднакви по състав, но се различават по плътност. Приложението им зависи от това - колкото по-плътно е платното, толкова по-голямо натоварване може да издържи.

Геотекстил с плътност 100, 130 и 150 гр/кв. м. се използва за настилка на пътища за достъп, технически и детски площадки, основни градински пътеки, места за отдих и за барбекю и зони за барбекю. Нетъкан текстил с плътност 60 и 80 гр/кв. м. се използва за подслон на легла, стволове на дървета в градини, мулчиране на цветни лехи, изграждане на алпийски пързалки и алпинеуми. Но ако се предполага използването на големи камъни в скалисти градини, тогава е по-добре да вземете по-плътен материал - 100 - 150 гр/кв. м.

Цената на мрежата за борба с плевелите варира в зависимост от много показатели. Можете да разгледате различните ни предложения за мрежи против плевели с достъпни цени.

Как правилно да използвате защитните мрежи за борба срещу плевели?

Преди полагането е необходимо да се разкопае мястото и внимателно да се изравни повърхността на почвата. Важно е да се премахнат всички коренища и камъни от многогодишни плевели – те могат да повредят материала.

За подреждането на различни елементи от ландшафтния дизайн мрежа против плевели може да се постави непосредствено преди строително-монтажните работи. За да защитите градината и цветните лехи, е по-добре да поставите мрежата в началото на пролетта - тя ще задържи влагата и ще позволи на почвата да се затопли по-бързо.

В градината, независимо дали става въпрос за зеленчукова градина или цветната градина е необходимо да се постави мрежа с припокриване от 20 см. Ръбовете трябва да бъдат фиксирани със специални шпилки, а ако няма такива, тогава да се захване с тел. В процес на изграждане, пътеки, платформи, алпинеуми и алпийски пързалки, не е необходимо да закрепвате мрежата - след това тя ще бъде фиксирана с плочки или запълване.

За засаждане на растения в мрежата против плевели се правят кръстовидни прорези.

Между другото, покриващият материал често има 2 страни - предна и задна. Предната част обикновено е водопропусклива, а задната не е. Затова е важно да поставите платното правилно - с лицето нагоре, така че водата да отиде в почвата. В противен случай тя ще застоява на мястото и растенията няма да могат да се напояват.

В градината, градината и цветната градина нетъканият текстил може да се мулчира с естествени материали - кора, дървени стърготини или слама. Така теренът ще изглежда по-декоративен.